FIRMA MATEO OTRZYMAŁA KOLEJNE WYRÓŻNIENIE I ZNAK JAKOŚCI W RAMACH PLEBISCYTÓW: „POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI” ORAZ „POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ”

Category:

Miesiąc maj 2018 roku, przyniósł dębickiej firmie Mateo kolejne wyróżnienie oraz znak jakości. Uznanie w oczach jury w plebiscycie pt. „Polski Producent Żywności 2018” organizowanym po raz 22 przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego otrzymały „Kartacze z mięsem”, które zostały laureatem w trakcie finału podczas „Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD – Poznań 2018”. Znak jakości za produkty: „Pierogi z kapustą i grzybami”, „Pierogi ruskie”, „Pierogi ze szpinakiem” oraz „Kartacze z mięsem” został przyznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach programu „Poznaj Dobrą Żywność”.

Udział w plebiscycie „Polski Producent Żywności 2018” prowadzony był w dwóch etapach – na szczeblu wojewódzkim, a następnie ogólnopolskim. W każdym z tych etapów zgłoszono produkty przez różne podmioty, co sprawiało, że konkurencja była bardzo duża – „Przyznane wyróżnienie, to kolejny sygnał od niezależnych ekspertów, że nasze produkty charakteryzują się wysoką jakością i smakiem, trafiającym w niejeden gust. A nie było łatwo, bo zanim nasz produkt znalazł się w finale plebiscytu, musiał przejść etap wojewódzki, gdzie zgłoszono wiele produktów z naszego regionu” – komentuje Stanisław Cabaj – właściciel firmy Mateo.

Przygnany znak jakości „Poznaj Dobrą Żywność”, również uwarunkowany był wieloma kryteriami, określonymi w ustawie z 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Aby otrzymać znak, produkt musi wyróżniać się cechami jakościowymi ze względu na skład surowcowy, cechy mikrobiologiczne i sensoryczne, zawartość składników odżywczych i funkcjonalnych, ilość stosowanych substancji dodatkowych oraz metody przetwarzania i utrwalania – dodatkowo musi spełniać wymagania zdrowotne, sanitarne, weterynaryjne lub fitosanitarne określone w odrębnych przepisach – „W przypadku znaku jakości w ramach programu Poznaj Dobrą Żywność, również trzeba było spełnić wiele warunków, aby ten znak otrzymać. Tworząc nasze produkty, przestrzegamy kryteriów określonych w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, stąd wierzyliśmy mocno, że ten znak zostanie nam przyznany przez niezależnych ekspertów i się udało” – dodaje Stanisław Cabaj, wskazując jednocześnie kto przyczynił się do obydwu sukcesów firmy – „Zarówno wyróżnienie jak i znak jakości, to bezapelacyjnie zasługa naszych pracowników, którzy na co dzień wkładają wiele wysiłku w codzienną pracę, co odbija się na jakości produktów i ilością zadowolonych klientów”.